Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Arşiv

Ecnebi raporları -1919


Hangi taşı kaldırsanız altından “ecnebiler” çıkıyor; İngilizi, Amerikalısı, Fransızı! 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta  kurban giderek yaşamını yitiren gazeteci, araştırmacı ve yazar Uğur Mumcu‘nun, “Kürt-İslam Ayaklanması, 1919-1925” adlı kitabından alıntılar paylaşacağım sizlerle…

“Müsteşar Hohler, 27 Ağustos 1919 günü Londra’ya şu görüşü bildirir: ‘Kürt sorununa verdiğimiz önem Mezopotamya bakımındandır. Kürtlerin ve Ermenilerin durumu beni hiç ilgilendirmez.” Aynı gün Mustafa Kemal Erzurum’dadır ve şöyle der; “Manda yok! Ya bağımsızlık ya ölüm var…Milli irade, bilinç ve yönünü bulmuştur…”  (Prof. Dr. Utkan Kocatürk; Kaynakçalı Atatürk Günlüğü)

28 Kasım 1919 günü Mr. Kidston’dan Londra’ya gönderilen raporda şunlar yazmaktadır: “Kürtlere her ne kadar inanmazsak da onları kullanmamız çıkarlarımız gereğidir.”

9 Aralık 1919 günü Yüksek Komiser Amiral Sir F de Robeck, Londra’ya Lord Curzon’a şu raporu gönderir: “Bu ara Mustafa Kemal gittikçe tehlikeli olmaya başlıyor. Kuvvetler, Kürtleri Mustafa Kemal Paşa’ya karşı kullanmak için para ödemeye hazırdırlar.”

Bu raporun yazıldığı tarihte Mustafa Kemal de 12. Kolordu Komutanı Fahrettin Bey‘e yazdığı mektupta şöyle demektedir: “… bugün istisnasız bütün kolordu komutanları arkadaşlarımız büyük bir iyi niyetle vatanın kurtuluşu noktasında görüşlerini birleştirmiştir.” ((Prof. Dr. Utkan Kocatürk; Kaynakçalı Atatürk Günlüğü)

Canan Murtezaoğlu

 

 

Dinlemek için tıklayın

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir