Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Arşiv

Bal arısı ile eşek arısı ve demokrasi


İnsan tanrının yarattığı en değerli bir varlıktır. İnsanlara şifa sunan bal arısıdır, eşek arısı değil…

Demokrasi yönetim sistemi de insan düşüncesinde şekillenmiş, insana değer üretme imkânı sunan, insanın özgürlüğüne saygı duyan bir yönetim sistemidir. Bal arısı nasıl ki bal üretme değeri ile görevli ise, demokrasi yönetim sistemi de insana özgürlük, adalet, huzur ile toplumsal mutluluğu yakalamak için vardır. İnsanın, en değerli bir varlık olmasının yanında, en önemli özelliği özgür oluşudur fakat yaratanın verdiği bu özgürlüğü insanoğlunun, insandan geri almaya çaba göstermesi düşündürücüdür.

İnsan politikacı sıfatıyla sadece insanın değil, çevre ve insana şifa sunan bal arısının yaşadığı doğayı bile bozarak değer üretmesini olumsuz olarak etkilemektedir.

Neden böyle olmaktadır? İnsan politikacı olduğunda neden değer üretmek yerine aklı başka şekilde işletmeye başlamaktadır? Arılar çiçekleri de dölleme işleminde bulunur. Araştırmalara göre arıların dölleme işlemine ihtiyaç duymayan bitki sayısı son derece azdır.

Gıda maddelerinin yüzde doksanı 82 çeşit bitkiden elde edilmekte ve %77’si arılar tarafından döllenmeye muhtaçtır. Eşek arıları bal yapmazlar ama tarım zararlılarının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenirler.

Politikacıların görevi de demokrasi yönetim sistemlerinde değer üretmek olmalıdır. Politikacının, aklı şeytana kiraya vererek insana ve doğaya zarar vermesi demokrasi yönetim sisteminde istenmez ve demokrasi yönetim sistemi iyi çalışmıyorsa, aksamalar ve ehil olmayan politikacıların iş başında olduğu durumlar varsa, otoriterleşme eğilimleri de başlar.

Bu durum bal arılarının doğada azalmaya başlaması, eşek arılarının doğada çoğalması gibidir. Politikacının görevi doğaya bakarak ders almak olmalı, eşek arısının değil, bal arısının görevini üstlenmelidir. Bal arısı gibi olmalıdır.

Bahtiyar Çetinbaş – İnşaat Mühendisi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı

 

 

Dinlemek için tıklayın

 

Yararlanılan Kaynak:
Bahtiyar Çetinbaş, Mini Demokrasi Yazıları, Sokak Kitapları Yayınları, İstanbul.2018, sh.56-57


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir